Free – radikalt pris – ny ekonomisk modell av Chris Anderson

by Sölve on 2010-04-20

Free – radikalt pris – ny ekonomisk modell
Av Chris Anderson
290 sidor
Förlag: Modernista
www.modernista.se

Free blev omdiskuterad då den släpptes i USA sommaren 2009. Framför allt eftersom en del kritiker (många utan att ens ha läst boken) började kritisera det som de trodde var budskapet, nämligen att allt skulle bli gratis i framtiden.
Allra helst som författaren själv reste jorden runt och tog en halv miljon kronor för en föreläsning.
Men Free handlar framför allt om hur gratis tagit steget från ren marknadsföring (smakprov i olika former har funnits länge) till att vara en integrerad del av affärsmodellen. Allra helst inom digitala tjänster fungerar det då marginalkostnaden blir väldigt låg och man har råd att ha så lite som 2-3 procent betalande användare (som då får en premium-version av tjänsten).
Något av det mest intressanta i boken är ett antal case som Anderson plockat fram, företag som mer eller mindre ger bort något gratis men ändå får betalt på något sätt. Det är alltifrån flygresor till bilar och cd-skivor. Det finns en anledning till att företag använder priset gratis.
Precis som hans förra bok “Long tail” är detta något som man bör läsa om man är intresserad av marknadsföring på 2000-talet.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: