Så här blev Warren Buffet världens rikaste person av Per H Börjesson

by Sölve on 2010-04-20

Så här blev Warren Buffet världens rikaste person
Av Per H Börjesson
190 sidor
Förlag: Aktiespararna Kunskap

Per H Börjesson gjorde succé med boken “Så kan alla svenskar bli miljonärer” (som har en del gemensamt med Tobias Schildfats bok) och kommer nu med en uppföljare som tittar på en av världens rikaste personer och hur han lyckades.
Om det är någon som mot förmodan inte hört talas om Warren Buffet så är han en av världens mest framgångsrika aktieplacerare. Trots att han investerat i olika bolag och aktier har han över en 50-årsperiod klarat av över 20% i årlig avkastning.
Dessutom startade han med två tomma händer. När han 1965 tog kontrollen över den gamla textiltillverkaren Berkshire Hathaway stod aktien i 15 dollar. 44 år senare var priset på en aktie 100 000 dollar. Den storyn har berättats många gånger i USA och det lär finnas över 50 böcker om Buffet på engelska. Men Börjesson saknade en på svenska och därför kommer den här boken.
I kapitlet “Warren Buffett-citat” kan du ta del av en mängd tänkvärda uttalanden. Om “Enkelhet” säger han t ex så här: “Ekonomiutbildningar belönar komplext beteende mer än enkelt beteende, men enkelt beteende är mer effektivt”. Ett annat klassiskt citat är “Alla kan bli rika på aktier bara man inte har bråttom”. Denna typ av tankar kan du ha nytta av i ditt eget sparande.
Ett av Buffets ledord är inte oväntat ränta-på-ränta-effekten. Han ser även räntan på pengar du sparar genom att inte köpa. Ska man vara elak kan man säga att han var snål i unga år.
“Om man räknade fram kostnaden med 20 % ränta blev varje utgift otroligt stor. En ny bil för 10 000 dollar kostar egentligen 2 400 000 dollar om man räknar fram utgiften med 20 % ränta i 30 år. Det är anledningen till att Buffet även när han blev riktigt rik inte köpte någon ny bil utan behöll sin gamla.”
Den här principen och det här förhållningssättet gör det lättare att förstå att det faktiskt kan vara lönt för en 25-åring att pensionsspara genom att sätta in 300 kronor i månaden på ett konto. Det är inte bara bättre än ingenting, det är mycket bättre än att inte spara.
Sammantaget är det en intressant och läsvärd bok.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: