Vägen till din första miljon – alla kan bygga en egen pengamaskin av Tobias Schildfat

by Sölve on 2010-04-20

Vägen till din första miljon – alla kan bygga en egen pengamaskin
Av Tobias Schildfat
168 sidor
Förlag: Roos & Tegnér
www.minpengamaskin.se

Den här boken är i första hand riktad till privatpersoner, det är privatekonomi det handlar om. Om att bygga upp ett kapital som ger dig inkomster utöver vad du tjänar på ditt jobb. Och det är något som många småföretagare har behov av men som man ofta slarvar med. Man tar ut en lön men ofta satsar man mycket på att återinvestera i firman.
Samtidigt som småföretagare egentligen har ett större behov av att ha ett sparkapital med tanke på att trygghetssystemen inte är anpassade för oss. Det är ofta svårare att få lån, svårare att nyttja a-kassa och sjukersättning etc.
Vad är då en pengamaskin som författaren skriver om?
“Min definition av en pengamaskin är helt enkelt att allt som genererar mer pengar än det kostar att driva, är en pengamaskin. Varje dag, vecka, månad eller år frambringar en riktig pengamaskin mer pengar till din plånbok än den kostar att ha drift. Oavsett om du sover eller är på semester jobbar den hela tiden för dig.”
Det enklaste är förstås banksparande (även om räntan just nu är skrattretande låg). Författaren nämner istället tre andra vägar; fastigheter, eget företag och aktiemarknaden.
Det är en lättläst och pedagogisk bok. Den innehåller allt för nybörjaren och kanske inspiration för den mer rutinerade. Budskapet är dock tydligt: en pengamaskin bygger man inte över en natt utan genom långsiktighet. Något alla småföretagare känner igen.

Som en bonus medföljer ett värdebevis på 300 kr som kan användas för att köpa aktier hos Nordnet. Det går alltså att tjäna pengar bara på att köpa boken – innan du ens har läst den!

Previous post:

Next post: