Homo Deus : kort historik över morgondagen av Yuval Noah Harari

by Sölve on 2018-10-22

Den här bloggen har legat oanvänd i åtta år. Nu tänkte jag börja skriva lite här igen, mest som ett sät att hålla kolla på vilka böcker jag läst och gillat. Jag skriver annars en hel del artiklar på Boktugg där jag är chefredaktör. Därför kommer det att bli spretigt här och säkert oregelbundna uppdateringar, men fokus ligger på fackböcker (facklitteratur/faktaböcker) som gör dig lite mer allmänbildad. Det var i alla fall därför jag valde att läsa de böcker som jag skriver om här.

Som den här boken. Homo Deus : kort historik över morgondagen av Yuval Noah Harari som behandlar artificiell intelligens men egentligen lika mycket om hur människan kommer att påverkas av att vi plötsligt kan tillverka reservdelar för vilket organ som helst i kroppen. Det i sin tur gör att vi kan förlänga våra liv, kanske till flera hundra år.

Men hur påverkar det våra hjärnor och framför allt det som pågår där inne? Det är väldigt spännande tankar som skapas när man läser den här boken.

Insikter som “Idag är det fler som dör av för mycket mat än för lite, det är fler som dör av hög ålder än av smittsjukdomar och självmord är en vanligare dödsorsak än krig och terrordåd tillsammans.” borde få oss att vakna upp.

Det talas om att den första människan som kommer att uppnå 200 års ålder redan har fötts. Det är en svindlande tanke och det är inte utan att man själv börjar fundera över om jag kommer att leva tills jag blir hundra eller ännu äldre. Vad innebär det för samhället ifall folk lever långt bortom hundraårsstrecket? Debatten om pension vid 65 ter sig då snabbt smått absurd.

Och hur kommer en människa att kunna hantera de tekniska framsteg som görs? De som idag fyller hundra har sett en teknisk revolution utan motstycke och i många fall har de kanske svårt att greppa hur internet, mobiltelefoner och robotar faktiskt blir verklighet. Hur blir det då inte för den som under sitt liv får uppleva 200 års utveckling?

Innan du läser denna bok kan du med fördel läsa en annan bok av samma författare – Sapiens : en kort historik över mänskligheten. Där tar Yuval Noah Harari oss med från Homo sapiens första steg på jorden, då vi var ett däggdjur bland alla andra, till idag när vi står som världens obestridda härskare – med makt att både skapa och utplåna liv.

Så där fick du två bra boktips. På min läslista står förresten hans nya bok 21 tankar om det 21:a århundradet som släpptes häromdagen.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: