Ljudböcker hjälper mig att “läsa” mer än någonsin

by Sölve on 2020-03-10

Under många år hade jag svårt att hitta tiden för att läsa böcker i samma omfattning som jag gjorde tidigare. Men sen upptäckte jag ljudböckerna. Och då ska tilläggas att jag aldrig hade lyssnat på en ljudbok (musiksagor undantaget) innan ljudbokstjänsterna dök upp.

Storytel var först ut och det blev en revolution när man slapp tjocka travar med CD-skivor. Inte ens MP3-revolutionen då man fick in hela ljudboken på en enda CD-skiva gjorde lika stor skillnad.

Det är klart att MP3 download funnits sedan den tiden då iPod och MP3-spelare började förändra vårt sätt att konsumera musik. Men det var först med streaming och prenumerationstjänster som ljudböcker verkligen blev en del av allas vardag.

Jag märker det själv, hur jag lyssnar på en ljudbok när jag diskar, städar, åker till och från jobbet – både i bilen och på tåget. Plötsligt får jag många sköna lästimmar (eller lyssningstimmar) varje vecka.

Sedan några år tillbaka bloggar jag inte lika frekvent på den här sajten. Däremot gör jag det på Boktugg där vi varje år gör ett stort test av alla tjänster och appar för ljudböcker.

Jag har precis gått igenom alla ljudboksapparna igen, de förändras hela tiden via nya uppdateringar som ger nya funktioner. Oftast blir det bättre, ibland blir det sämre. Givetvis helt subjektivt.

Storytel, Bookbeat, Nextory eller kanske Bokus Play? Där har du de svenska prenumerationstjänsterna för ljudböcker i mobilen. Och så utmanaren, den amerikanska eller snarare globala tjänsten Audible (som ägs av ehandelsjätten Amazon).

Tanken är att jag ska börja recensera lite ljudböcker också. Får se om det blir på den här sajten eller på Boktugg (som ju har en något större läsekrets).

Comments on this entry are closed.

Previous post: